Saturday, 23 July 2011

Taman Paya Rumput Perdana

Saja nak share gambar rumah contoh taman paya rumput perdana. Ada yang beli rumah di sini?
Rumah di taman paya rumput perdana ni ada banyak type iaitu banglo 2 tingkat, satu setengah tingkat (5 bilik), satu setenga tingkat (6 bilik) dan banglo setingkat (4 bilik). Developer projek perumahan ni adalah GJH Avenue. Gambar di atas adalah type Diamond satu setengah tingkat. Rumah ni ada 6 bilik (bawah ada 4 bilik dan atas ada 2 bilik) dan 2 family hall (1 bawah, 1 atas). Gambar di bawah ni adalah pandangan tepi rumah.

Ok la, layan gambar dalam show house pulak..
 living and dining hall kat tingkat  bawah
 family hall tingkat atas
Saya suka rumah ni sebab kita boleh tengok/bercakap dengan orang tingkat bawah.

271 comments:

  1. welcome AE. thanks sudi komen. ya mmg cantik. rumah ni akan siap jun 2013, saya cadang nak buat homestay jer rumah ni..rather than sewakan. ok tak?

    ReplyDelete
  2. kenapa nak buat homestay?

    ReplyDelete
  3. ok ker kalo wat homestay?..u dah beli satu ker kat ctu?which type

    ReplyDelete
  4. diamond type (phase 1)..tak tahu la ok ke tak. nak wat 'homestay@house to stay' dulu sebab skrg keja di selangor. Actually beli rumah ni utk pencen besok nak settledown di melaka. awak pun beli rumah kat ctu?

    ReplyDelete
  5. bape harga umah ni yea?ada lg x type mcm nie?

    ReplyDelete
  6. Ila,

    Harga rumah ni RM 380K. Bumi got 15% discount. So i beli dalam RM 323K. Phase 1 type ni dah sold out. Now gjh just launch phase 2. Kyanite type (phase 2) design lebih kurang sama dengan yang ni (diamond type phase 1).

    ReplyDelete
  7. boleh x share nape nk beli kt situ ye?sbb sy baru je nk cari2 rumah.n then jmpe plak tmn paya rumput ni tp td g tgk show house, tggl yg 1 tgkat je. yg 1 stgh tgkat dh sold out.sob sob..sy pun ingt nk setel down kt melaka nnti.tu yg cari2 kt sbelah melaka tu..:))

    ReplyDelete
  8. maksud ila 1 1/2 tingkat phase 1 or phase 2 yg dh sold out. phase 1 yg i tau mmg dh lama sold out. skrg kan baru je launch phase 2..kyanite type (1 1/2 tingkat) pun dah sold out ker? cepatnya, 2 mgu lepas ada lagi.

    sy beli kat sini sebab kalau kt selangor or kl mmg dh tk dpt la nak merasa duduk banglo heheh. harga rumah kat melaka still reasonable. adik beradik sy ramai kat melaka.

    kalau ikutkan kat melaka mmg byk lagi perumahan tgh naik, byk choices. terpulang selera masing-masing. sy suka paya rumput perdana sebab of course banglo, freehold, tak jauh dr bandar melaka, nanti ada security guard dan lagi modern design.

    ReplyDelete
  9. plan nk beli 1 1/2 tgkat phase 1, tpi dah sold out...huu..

    ReplyDelete
  10. phase mmg dah sold out, try tanya phase 2? phase 2 pun ada 1 1/2 tingkat, design sama ngn phase 1, beza colour rumah jer..lagi cantik. harga tak jauh beza dgn phase 1, dlm 25k-30k.

    ReplyDelete
  11. hi.. ipun ada beli dkt sini.. tp beryl.. rm383,200.. bumi ada dpt diskaun ke? i xde plak staff tu bgtau.. boleh dpt diskaun ke utk bumi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cam kena tipu jek.beryl kan banglo setingkat baru 277K jek....klu 383K da dpt banglo 2tingkat corner lot-zaxs

      Delete
    2. 277k after bumi disc 15% kan..maybe dia beli beryl corner lot atau tanah lebih luas kot.

      Delete
  12. u beli bila? maybe bumi quota dah habis. bumi got 15% disc.

    ReplyDelete
  13. for investment purpose better non bumi lot. besok senang nak jual. sy dpt tahu ramai jugak singaporean beli rumah kat sini. any singaporean here?

    ReplyDelete
    Replies
    1. I Malaysian working in Singaporean...i also notice also Singapore buying there, bunglow macam type M kalau di Singapore cost SGD 10 milion at least

      Delete
  14. Bila rumah utk phase 1 ni siap ye... Last week tengok almost complete kat area main road tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. awal tahun depan (2013) before june rasanya.

      Delete
    2. baru view umah nie minggu nie 6/2/2012.phase 1 siap dlm bulan 10 tahun nie-zaxs

      Delete
    3. a'ah siap dlm bulan 10, td sy call gjh. Zaxs u pun beli rumah kat sini? which type?

      Delete
    4. wah cpt pulak siap..sy pon bli rmh situ..type E..bestnyer...

      Delete
    5. i just had finish paid to the developer last week 6/4/2012 as bank loan only approved 80%.So kena top up selebihnye utk larimar corner lot ....i bought larimar.tp sayang tuk bumi lot phase 2 still byk lg.non bumi lot tuk non-bumi smua abis daa even baru launching bulan 11... mean all non bumi mmg rasakn tempat nie akan naik soon-zaxs

      Delete
    6. Frankly speaking, mmg setakat ni banglo kat cni yg plg murah plus it's freehold. That's why it sells like hot cakes. Just hope GJH continues on with the plan to build club house yg ada pool coz den tak mampu nak buek pool sendighi huhuhu

      Delete
  15. latest gjh kata thn ni jg siap.. lewat2 pun by oct.. klo bl n nk jual sml harga tggi (sumber org bank yg bgtau)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak..apsal siap awal? duit tak cukup lg ni nk wat reno. wah, good news tu kalau value naik. untung la siapa yg nk flip (beli then jual semula). awak plan nk jual semula ke?

      Delete
    2. x la.. kita mmg stay melaka.. so bl n trs stay cni t. mmg staf dia kata siap awal. paling lewat pun by oct 2012 ni. ni bg phase 1..

      Delete
    3. thnx for the info..berjiran la kita ye..

      Delete
  16. salam..kepada pembaca blog saya, jemput datang ke 'herbalife mini party' yg akan sy adakan dirumah adik saya di pulau gadong, melaka pada sabtu (11 feb 2012)jam 3 ptg-4.30 ptg, it's free! sila sms sy di 0136644294 untuk pengesahan kehadiran. sy akan bg detail address setelah menerima pengesahan kehadiran rakan-rakan. jemput datang ya!

    ReplyDelete
  17. saya pon dah beli phase 1. umah saya dah siap 45%

    ReplyDelete
  18. serius siap bln 10 ni?? seb baek pas raya.. huhuhu..
    klo x agak sakitla nk hadap smua serentak..

    ReplyDelete
  19. apsal anonymous je nie..u ols letak la nama, tak pun type dan no rumah.. tak syok la sembang dgn anonymous..heheheh

    ReplyDelete
  20. hehehe.. seganla.. sy bl yg type E..
    sape lg yg bl type E le kenal2..
    berjiran la kita..
    smlm br g tgk tapi x dpt tanya progress coz hujan lebat..
    cm bw adik suh kira budget nk pasang lampu/ kipas n aircond smua..


    -anne-

    ReplyDelete
    Replies
    1. anne...sy juge type E..barisan paling belakang sekali bumi lot area.. :)

      Delete
    2. insyaAllah saya juga di sana nanti :)

      - hijrah

      Delete
    3. Wah belum pindah dah mula kenal bakal jiran. Elok juga. Nur Hafiz ngan Hijrah beli bumi lot sebelah sekolah menengah tu ke? Kalau camtu berjiran la kita....

      Delete
    4. saya pon beli phase 1.yuhuuuu....berjiran

      Delete
    5. Saya juga :-)
      - ocen

      Delete
    6. wah ramainyer jiran yg type E.. sy g tgk last week dh almost complete tggl finishing jerk.. rumah dh siap undercoat.. huhuhu x sabonyer...

      -anne-

      Delete
    7. wah.smua phase 1 jek.xda yg beli phase 2 ke.lg dua tahun siap-zaxs

      Delete
    8. Dua hari sudah saya dah masuk tgk Rumah. Mcm 80% siap. Seronok lalu tepi padang sekolah :-)

      Delete
  21. Salam semua

    Sy dah lama mengikuti sembang2 u ols ttg rmh ni. Nak join segan cam Anne hehe. Sy beli type G. Anyway, last 2 weeks pg tgk progress rmh. Bumbung dah siap. Simen keliling ngn longkang pun dah siap. Tp rasa cam Tipah tertipu laks sbb rasa cam parking area pendek je tak cam rmh contoh yg luas. Agaknyer rmh cth tu bkn 90 tp 100 kaki pjgnyer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita bley check blk nanti bl dh dpt kunci.. sy diberitahu yg ade beberapa spec kerja yg berubah tapi harga x ubah. klo tgk rumah cnth even wiring aircond n electric pun siap cm pasang brg je. byk nk kene teliti t.

      Delete
  22. Salam semua,

    Pagi td bru je gi jln2 tgk site..memang dah lbh 60% siap tu..diorg dah sapu undercoat/wall sealer..dh nmpak cam rumah la..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow bestnyer..ni yg tak sabar turun melaka minggu ni.

      Delete
  23. Anne, Lea, Ila dan anonymous2..bila rumah dah siap nanti bole la kita meet up kan, maklumla rumah baru, kawasan baru, persekitaran baru..jiran2 pun baru.

    ReplyDelete
  24. ada ckit pemandangan yg x selesa..kat kawasan lapang berdekatan rumah type A tu (area bumi lot), yg ada rezab kawasan surau..hujung padang tu ada kuil(kuil lama dlm kebun getah)..kuil tu memang sedia ada kat situ btul2 mengadap jalan utama..aduii..spoil betul

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy dh perasan masa awal2 nk beli rumah dulu, tgk dlm pelan mmg ada.

      Delete
  25. la ye ke? tu dh ke dalam skit kan?
    maz: t kita le la wat party jiran br
    ala2 party tupperware.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yupp..1km dr traffic light...kuil sedia ada tu nanti kongsi kawasan ngan surau (tgk dlm plan)...camne tu ek? Dah la dekat ngan lot bumi...

      Delete
  26. saya macam biasa la akan buat 'Shake Party' heheh. kalau dpt jemputan 'Shake Party' maknanya dari saya la tue :) seronok pulak, dh bole kenal2 ngn bakal jiran dlm blog ni.

    ReplyDelete
  27. salam semua..nak tanya nie bakal2 penduduk tmn paya rumput...sapa tau bila agaknya phase 2 akan siap...interested gak tgk jasper or kyanite..ada corner lot puya x..harga brapa..

    ReplyDelete
  28. salam pn maz..ape kate pn maz lead open group facebook taman paya rumput perdana? skang ni mcm da jd trend new development akan ade group of buyers wat group di facebook..mcm2 boley diskas especially mase umah da siap nanti...siap boley wat mesyuarat penduduk melalui facebook shj... :)

    nurhafiz_norzan@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy dah create group Taman Paya Rumput Perdana Fasa 1. sila add fb sy Maznah Alias.

      Delete
  29. Stuju dgn nur hafiz :-)

    ReplyDelete
  30. skrg ni kene sesangat wat group atau dlm kata lain kenal sesame jiran.. x nk mcm certain perumahan jiran kene rompak pun x tau.. sy ok sgt klo nk wat group penduduk taman paya rumput perdana.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Rumah dah la kena pagar tembok konkrit. Jiran sebelah rumah pun nanti tak tau siapa.

      Delete
  31. sy dah cerate group Taman Paya Rumput Perdana Fasa 1 dalam facebook sy. so sapa2 nak join sila la add fb sy dan pm ur house type and number. tq.

    ReplyDelete
  32. just nk share.. mayb ade yg tau kot ada 1 taman baru buka di area stadium hang jebat. lebih 3 buah rumah kene pecah n rompak. 1 line rumah br smua x blh masuk coz byk brg hilang trmsk wiring.. mmg zaman skrg kene sntiasa alert la apa yg brlakukan.. kita jiran2 mmg nk kene kenal n "bz body" skit dlm cara yg berpatutan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xperlu risau..i just signing S& P last month ngan lawyer.dorg ada mintak sign satu form for wiring installation upon move in rasenye utk elakkn kes kecurian cm kat tempat lain

      Delete
  33. tu yg tknk dengar tu. apa2 pun kita bersatu dlm hal keselamatan ni. rumah kita ni nanti kan siap ngn guard house n pak guard sekali..tp guard house tu tak tau belah mana. kalau nk lagi selamat kita pasang alarm.

    ReplyDelete
  34. sharing is caring..
    last week g tgk rmh n gjh ckp plg awal bln 10 paling lewat end of this year.. cuaca skrg x menentu so byk yg delay.. tapi rumah dh siap tggl finishing je.. dh under coat smua.. hhmmm x sabarnyer nk duk uma baru.. hehehe..

    ReplyDelete
  35. sy pun baru booking type beryl 1tgkt,price 288200,ok ke tak....amik yg builtup 35x45.kat belah manaplak kuil tu mencacatkn pemandangan ke

    ReplyDelete
  36. Hello, adakah kuil itu menjejaskan u punya rumah? Kalau tak suka then tak patut beli lah, kenapa mesti fikir secara negatif? Kuil itu saja pindah dari tempat asalnya, bukannya kuil baru...macam itu pun tak boleh?

    semua orang pun ada budaya dan kehidupan sendiri tapi kenapa nak menjejaskan hak orang lain demi kebaikan sendiri?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Jerrard,
      Maybe kuil tu dlm area bumi lot rasanya..tu sbb di0rg x selesa ckit..

      Delete
    2. i see, if confirm it is in bumilot area only, then we should let the developer know.

      Delete
  37. Salam semua..
    perkembangan terkini..traffic light dah siap dan dah beroperasi..rumah pun dah siap cuma belum pasang cermin tingkap, pintu utama & pagar je..jalan utama sampai guard room dah siap..cuma lorong ke rumah je belum tar..tapi blh masuk sampai rumah..

    ReplyDelete
  38. sharing is caring..
    mmg x selesa la klo kuil ada dlm area bumi lot. it's doesn't mean yg malay/bumi ni selfish tapi masing2 ada cara, budaya masing2. so utk pastikan tiada isu di kemudian hari developer kene cari altenatif lain klo betul kuil dlm area bumi. saya x terlibat tapi concern dgn pembeli yang lain.
    -anne-

    ReplyDelete
  39. Itu kuil lama. Selidik dulu kat GJH, ada pelan besar kedudukan bumi area di Fasa 1. Rasanya takda masalah. Jangan bangkitkan isu tanpa usul periksa.
    Hidupkan semangat jati orang Melaka, mereka dah hidup harmoni dlm masyarakat berbagai kaum dan ugama sejak beratus tahun dulu.
    Saya pembeli Diamond yang macam kilang IKS tu,... seperti komen anak saya.

    Abgrem

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diamond nampak mcm kilang IKS? huhuhuh..Abgrem, i pun pembeli Diamond, ckp kat anak u, it's look like 'DIAMOND' la.. ^_^ HEHEH

      Delete
    2. Maaf cakap, semua design PYP macam kilang IKS kecuali Type A,B dan C. Saya beli sbb minat pada interiornya.
      Foundation rumah takda cerucuk sbb tu cepat pembinaannya.Saya ambil gambar setiap fasa pembinaan untuk rekod dan rujukan akan datang.

      Delete
    3. abgrem,

      foundation rumah tidak semestinya ada cerucuk (piling). bergantung kepada soil capacity tempat tu. foundation guna strip footing sudah memadai. so jgn risau. saya seorg structural engineer.

      Delete
  40. SALAM SATU MALAYSIA,

    PARA PEMBACA BLOG DAN PEMBELI RUMAH MOHON TIDAK KOMEN BERKAITAN ISU SENSITIF. PLEASE RAISE ANY SUGGESTION OR COMPLAINT TO DEVELOPER. MAAF KALAU ADA KOMEN YANG SAYA DELETE.

    THANK YOU.

    ReplyDelete
  41. abgrem..
    ye ke mcm iks? x baik arr.. huhuhu...

    -anne-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah nasib badan. Masa beli tak perasan, tapi bila bangunan dah mula naik nampak mcm gitulah. Terutama bila tengok rumah E dan F selepas temporary guard post. Anak saya kata mcm kilang buat CD cetak rompak.

      Delete
  42. saya pon xpenah tgk kilang buat cd cetak rompak..

    ReplyDelete
  43. Semalam g ronda2 tgk rmh..
    Rumah kita dh siap tapi x dpt msk tgk sbb byk sgt tractor n bahaya..
    huhuhu..
    x sbarnyer nk msk tgk dlm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergi la hari sabtu @ ahad petang, hampir tiada lori & JCB yg kuar masuk...sy hampir setiap minggu gi tgk rumah..hehe..x sabar nak pindah masuk

      Delete
    2. aw0k dh dpt msk dlm rumah ke??

      Delete
    3. bila pergi mesti la masuk..check setiap inci ruang rumah tu..hehe

      Delete
    4. saya pun pegi hari sabtu pukul 7 pagi...setiap progress dev. we all amik gambar.

      Delete
  44. Any idea when the new secondary school next to TPRP will be opened?

    ReplyDelete
    Replies
    1. abgrem,
      dgr citer bln 6 ni mula operasi..klu xde sebarang masalah la..pelajarnya diambil sbhgn dari SMK Malim & STHAM..masa pembinaan nama dia SMK Bertam..skrg dah tukar SMK Paya Rumput

      Delete
    2. Good news. Advantage for PRP resident.That's one of the reason I choosed this housing project.

      Delete
    3. sek baru bukak awal taun depan... x lulus lg utk bulan 6

      Delete
  45. x sabarnya nk msk rumah baru.. :-)

    ReplyDelete
  46. nak tanyalah pasal kabel unifi di TPRP. untuk fasa 2 atau semua fasa?

    ReplyDelete
  47. UNIFI facilities will be available for both phase...

    ReplyDelete
  48. phase 2 single storey bglow for bumi dah opened for sale!

    ReplyDelete
  49. nak tanyalah, sebenarnya kalau kita beli type E 50x80 tu bukan build area kan? sebenarnya berapa bukaan utk type E? bila tgh show unit mcm besar gile. tp bila dah tgk umah sendiri mcm kecik pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ukuran rumah memang sama besar dgn rumah contoh. Tapi ukuran tanah memang kecil dari rumah contoh. Keluasan rumah sebenar 26 x 45 tak termasuk porch. Jadi keluasan tanah sepatutnya 24 x 35. Kalau tgk Mata kasar mmg nampak kecil. Boleh ukur sendiri bila siap nanti dan rujuk pemaju.

      Mr. R

      Delete
    2. Ukuran rumah memang sama besar dgn rumah contoh. Tapi ukuran tanah memang kecil dari rumah contoh. Keluasan rumah sebenar 26 x 45 tak termasuk porch. Jadi keluasan tanah sepatutnya 24 x 35. Kalau tgk Mata kasar mmg nampak kecil. Boleh ukur sendiri bila siap nanti dan rujuk pemaju.

      Mr. R

      Delete
    3. Couldn't agree more with u Mr. R. I was deceived in believing type G porch will be as spacious as the show unit. In reality, I believe the show unit is not 90 from front to back.

      Delete
  50. nak tanya pasal bank loan. mana bank yang kurang strict dan lebih liberal luluskan loan utk projek ini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. skrg sume bank sgt strict..pngalaman sy, mula2 apply bank muamalat, lulus 80% je..pastu gi maybank mlka raya dpt pula 90% dan BFR (islamic banking) lbh menarik dr bank muamalat

      Delete
    2. ok terima kasih.

      saya baru apply dng maybank mlka raya gak; sekali dengan HLB, PBB dan UOB. harap2 mengenalah satu bank..hehehehe...

      Delete
    3. masih belum dapat jawapan dari bank. risau gak ni.

      Delete
    4. Alhamdulillah, loan saya dah approved!

      Delete
    5. Tahniah. Selamat Berjiran.

      Delete
  51. Be carefull! While you all get excited when visiting your future house; there is trape to be avoid. The underground ducting cover just after the temporary gate house, is a hazard. It will be very costly to repair if you hit it and damage your vehicle oil sump cover.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kan ...saya pun prasan ada benda tu...ok thks for remind

      Delete
  52. abg rem, xpahammmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pn. Maz or elza, could you please explain to this "Anonymous Apr 26, 2012 10:18PM".

      Delete
    2. Saya cuba.

      "Berhati-hati! Ketika bergembira melawat rumah baru anda, cuba elakkan dari terlanggar dengan satu objek di atas jalan. Selepas rumah pagar sementara, ada penutup paip-bawah-tanah timbul di atas jalan yang boleh membahayakan pelawat. Jika kereta berlanggar dengan penutup paip itu, ianya boleh merosakkan penutup minyak sump kereta dan kosnya tinggi untuk diperbaiki."

      Delete
  53. Ada apa apa update tak pasal taman ni... Just nk tanya, worth it ke kalau beli phase II skrg ni? Look like price increased 10~15%...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Just to share my 10 cents of thoughts.... Sekiranya nak menetap di situ, mmg worth it beli banglo kat phase 2 juga sebab harga lbh murah dibandingkan dgn banglo kat area lain di Melaka. Lagipun beza harga dlm 20+K sjh dr phase 1. Especially bila kita bkn locals yg ada tanah sendiri untuk bina banglo. If u can afford it, beli lot tepi yg ada extra piece of land...

      Delete
    2. Advantage as Paya Rumput Perdana resident:
      1)GJH new building will be at the same place. Prime location for "bersih/bershit" demo for any unsatisfactory from residents.
      2)Other facilities including TM-Unifi ready, Club House,playground,ready Hindu temple,gazetted location for kindergarden, Surau, Tokong and also new masjid next TPRP.
      3)Primary and secondary schools nearby.
      4)Banks and supermarket nearby.
      5)Sport complex nearby.3 Golf course within 15 min.driving.
      6)Two of Q type at Phase 2 were reserved for GJH directors.Second option for "bersih/bershit" protes demo from residents.
      7)Convenience road access to KL/Johor via Air Keroh or Alor Gajah.
      8) Five routes option to Melaka Town.
      9)Easy access to Klebang, Pantai Puteri, Tg. Bidara and P.Dickson.
      10)Portable water storage tank from PUB available to minimized water supply interruption.
      11) Huge waste water treatment plant/Indah water.
      12) Two storm catchment ponds to avoid flash flood.
      Please feel free to add...

      Delete
    3. guarded... :-)

      Delete
    4. The paid security guard will be provided by GJH for first two after CFO been issued only. After that the TPRP community will have to decide. Even though majority will agree, but the minority group who against it will always giving problem. This is the reality in Malaysia nowadays.

      Delete
    5. If we can get 70% of the residents to agree to setting up a Persatuan Penduduk TPRP in order to co-manage the security system at TPRP, is already good enough. We can't please everyone.

      Delete
    6. Anyhow, still worth it to buy 2nd. phase although price increased 10-15% and lesser external finishing quality compared to 1st. phase. Hope more malays will buy the allocated bumi lots before it opened to others; so that there will be balanced multi-racial in TPRP community. Please promote to your friends and relatives.

      Delete
    7. how many bumi lots available for phase 2? developer has not launched all dbl sty bumi lots at phase 2.

      Delete
    8. Just visited the site office on 3 May, bumi lot for type Q are still available (3 units), while type L is still under KIV. And there are still a few corner lot single storey bumi lots available at phase 1.

      Delete
    9. There are also a lot of type M bumi lots still available

      Delete
    10. at phase 2?

      Delete
    11. Type M bumi lot has been upgraded to Q. But u can always upgrade type L to M as long as the land area is the same. The first two rows bumi lot type L has been opened for sale. So, if u are interested, u can check with GJH office whether an upgrade from L to M is allowed.

      Delete
    12. bumi lot type L at phase 2 already opened for sale? i wonder whether the 2 lot near the takungan air already opened for sale. can anybody update me?

      Delete
  54. i like advantage no1 n 6..... hehehehe..... :-)

    ReplyDelete
  55. I imagine that if the bullet train from KL to Spore materialises within the next decade, I hope there is a train stop at Ayer Keroh. So, whenever I need to go to KL (I'm working in KL now but plans to retire at this Taman in a decade), I can just hop in my car and use the Sg Udang to Ayer Keroh highway to go to the bullet train station at Ayer Keroh.

    Let's pray hard that Datuk Ali will lobby hard for this train stop with the EPU Dpt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Truly support your idea (anon. May 1, 2012 07:37PM). Also, let us support Tok Ali to keep on lobbying Federal Government for new coastal highway from KL to JB. Our North/south highway almost exceeded their capacity; we need another option.

      Delete
  56. ada x sesapa yg beli larimar tgh confuse antara larimar dgn kyanite .... tlg bg pendpt tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. detective conan5 June 2012 at 10:50

      larimar 4 bilik je tp best kiri knn tembok batu privacy ckit .... kynite best sbb 6 bilik tp tangga dia ngeri ckit curam bangat ada budak kck bahaya ckit lah kiri knn pagar dawai je ...

      Delete
  57. Bimbang dengan kualiti binaan projek GJH. Semalam melawat rumah contoh TPRP; dah nampak banyak defect terutama retak sekitar rumah, tanah mendap dan tiang untuk gate dah senget (coral std showhouse). Pernah komen dgn S/A beberapa bulan lepas, alasannya kerja2 piling sekolah menengah bersebelahan. Tapi bila melawat Vista Kirana akhir tahun lepas pun ada keretakan pada rumah dan tanah mendap. Mungkin kerana mengejar progress lantas mengabaikan kualiti. Masalahnya, kalau defect selepas waranty period, siapa nak bertanggungjawab????
    To anon 10 May 2012 05:01, Larimar is better, ada pemandangan menyakitkan mata bila tangki air boleh dilihat dari luar pada type A, B,D,H,I dan K. Kalau pergi site,cuba lihat rumah saya Diamond sebelah kiri dari main road, anda boleh lihat tangki air dengan getah paip yang berjuntai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik saya beli type E

      Delete
    2. TYPE E apa ek emerald kn ?

      Delete
  58. anon 1732
    is it? alamak sy x prnh lg msk rumah yg sy bl. rumah cth tu tgk ok plak.. rs mgkin jg byk defact sbb duk seb0k kejar dateline. g0men kan bg tempoh 2yr je utk siapkan projek2 perumahan klo x penalti.. yg tangki air tu x perasan la.. rmh sy yg emerald same gak ke?

    ReplyDelete
  59. http://forum.lowyat.net/topic/2209990/+160 Follow this forum about Melaka Property at TPRP. Also have comment concerned about quality from buyers. I agreed with anon 17:32 where few crack, soil settlement, sagging at gate pole observed at show house. From what I've seen last weekend, most of the houses at Phase 1 can be completed as early as July or latest by Oct this year. This project is super fast.

    ReplyDelete
    Replies
    1. super fast projek bkn 2thn ke jangkamasa kebyk kn projek perumahan ?

      Delete
    2. For 1st phase, the earliest S&P were signed and stamped only after March, 2011. By July this year, construction period is only 17 months. Furthermore this is not apartment,terrace or semi-d house. 800+ individual bungalow units will be completed in less than 20 months.

      Delete
    3. based on SPA, the developer has 24 months to complete the houses, i.e. handing over with vacant possession. it will be a bonus to the developer if it finishes the construction ahead of time since it will get the all payments earlier.

      Delete
    4. 'it will be a bonus to the developer if it finishes the construction ahead of time since it will get the all payments earlier.', sy pelik lar, pembeli juga blh dpt duduk rumah cepat kan? kita untung juga ya?

      Delete
    5. win-win situation lar

      Delete
    6. ba mak sy sewa rumah kat melaka, kan bagus kalau cpt duduk, tak payah bayar dua pihak

      Delete
    7. ya ya sy nak cepat duduk! tak sabar lar

      Delete
  60. paya rumput perdana ada org ckp mhl compare dgn krubong perdana tp bagi kwn harga berbaloi lah kn sbb lokasi yg strategik betoi x ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. detective conan11 May 2012 at 21:45

      berbaloi lah kot lokasi strategik design moden tp terpulang lah taste masing2 kn

      Delete
    2. mana boleh compare dgn krubong perdana...yg ni freehold dan banglo

      Delete
    3. tp lot krubong perdana pun banglo gak tp lokasi dlm sawit sini lg bgs lokasi sume ada :)

      Delete
    4. detective conan5 June 2012 at 10:46

      dah tanye pemaju diorg ckp sbb krubong sbb masuk jauh ke dlm btl jg kn kn

      Delete
  61. cam x sedap jek dengar comment2 kat atas tu, elok kalo kita ajukan kat GJH or comment kat taman paya rumput perdana Facebook, mungkin ada jawapan nya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. detective conan13 May 2012 at 06:47

      ada ke fb paya rumput kwn cr x jumpa pun pn mazalias tlg add kwn dlm group bleh ?

      Delete
    2. cari kat serch coloum fb. taman paya rumput perdana phase 1 & 2, blh add dan kalo ada apa2 pertanyaan akan di jawab...

      Delete
  62. eh, ape cerita kita sume bincang kat sini...mohla buat forum betul2...

    ReplyDelete
  63. type emerald berapa harga sekarang? dulu launching apa harga? Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. tepon ler sales office...

      Delete
    2. x baik arr..hahaha
      emerald yg sy bl dlm 380.. tapi blkg tanh besar.. tu 1st phase tau.. g tgk cepat sbb dh x byk dah..

      Delete
    3. nk lagi best buat loan dgn bank islam.. rumah siap br start bayar n kata klo projek x siap atau terbengkalai x ya bayo..tapi g tgk rumah dh siap 80% so rsnya x de mslh x siap kot..

      Delete
    4. lg best kalau goverment loan.. hikhikhik

      Delete
    5. klo yg keje gomen boleh la..
      tapi klo loan bank pun pas 5yrs tukar la g loan gomen..gunakan peluang yg ada dgn bijak.. hikhikhik...

      Delete
    6. loan gomen beli property lain..

      Delete
  64. akhirnya saya sudah sign SPA dan loan agreement bagi pembelian satu bungalow house fasa 2.

    saya cadang untuk bersara dan menghabiskan sisa-sisa hidup di sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beli unit jenis apa pakcik? Boleh gerakkan usaha membiayai pembinaan surau di fasa 1 dan 2. Taman ni dah sedia ada kuil dan tokong, jadi perlu disegerakan pembinaan surau bermula dari fasa 1.

      Delete
    2. i thought surau already in the developer's plan and to be build?

      Delete
    3. developer kata dia akan bina surau tu tp sampai skrg xde tanda2 nak bina pon...masih ada rumah kongsi pekerja berhampiran tapak surau tu..

      Delete
    4. klu developer x bina, jom kita sama2 usahakan pembinaannya. Kita tubuh jawatankuasa penaja.

      Delete
    5. Salesman kat show house pun tak dapat confirm surau akan dibina atas tapak yg disediakan. Bersedia utk gerakkan usaha bila keadaan memerlukan. Bagaimanapun kena bersatu desak GJH bina surau di fasa 1 dan 2.

      Delete
    6. abgrem,

      saya beli Hazel fasa 2. saya cuma akan pindah di situ dlm masa 9-10 tahun yg akan datang. kini saya bekerja di KL.

      Delete
  65. Last week i ada pergi gjh office,i dengar architect tu bincang pasal surau,kelulusan plan bangunan dah siap.cantik jugak dan boleh tahan besarnya.jadi kita tak perlulah risau,pemaju dah sediakan untuk kita.berdoa saja agar semuanya berjalan dengan lancar.

    ReplyDelete
  66. Salam, nak tanya sikit pada pembeli2. Memandangkan kwsn taman ni gated, perlu ke buat grilling semua utk rmuah? Kalau ada yang buat boleh bagi estimated price tak. Tingkap godang2 jugak umah nyo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya perlu. Manalah tahu dlm 1600+ rumah ada yg musang berbulu ayam. Lagi pun tak ada kepastian taman ini "full gated" sbb ada kuil dan tokong lama di situ. Mungkin juga perlu ada dua access road, satu dari lebuh AMJ dan satu lagi ke perumahan Genting Group di sebelah lot Amber fasa 1.Ianya perlu sbb tapak masjid baru berada di kawasan mereka.

      Delete
  67. OK, terima kasih abgrem. Kalau ada info psl contractor utk grill inform ya. Baru beli rmh type Amber di sini, ini 1st house saya jadi byk yang tak tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya ada contact utk grill rumah. kontraktor ini harga berbaloi dan kualiti kerja pun bagus. sy pun akan guna dia.. tq

      Delete
  68. Abgrem beli type diomand ye, berjiranlah kita..ZZ

    ReplyDelete
  69. Ye,tapi dah tukar ke Coral unit sbb tak puas hati dgn tangki air boleh nampak dari main road. Kita maseh berjiran. Cadang nak pindah ke TPRP akhir tahun 2013 selepas Fasa 2 siap dan dah ramai penghuninya.Kurang selesa dan tak yakin selagi ada rumah kongsi disitu.

    ReplyDelete
  70. dr segi tulisan abgrem ni nampak agak mahir ttg perundangan perumahan &building stuctture..kerja dlm bidang2 ini ke? zz

    ReplyDelete
  71. seronoknye rumah coral abgrem. aritu saya dgn kwn2 carik rmh coral jgk tp thn lps lg dah habis. akhirnya ambil amber, sepadan dgn budget. tp klu dpt coral mmg best woo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Interior saya suka type Diamond, cuma exterior kureng sikit. Sbb tu pilih Coral yg interior mirip Diamond.Lagi pun Block Bumi Diamond dan Coral kurang bilangan unitnya; taklah terlalu sibuk dan lebih privasi.

      Delete
  72. Saya cuma akan pindah ke TPR dalam masa 9-10 tahun dari sekarang, bila masa saya pencen dah tiba. Saya plan nak sewakan dulu rumah type Hazel fasa 2 tu selepas ianya siap. Harap2 saudara boleh tolong jengok-jengokanlaa rumah saya tu.

    Agak2nya, kalau saya fully furnished kan rumah bglow setingkat tu, berapa rental boleh dapat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau banglow fully furnished perlu lebih RM 1K...Itupun sesuai kalau ada student & duduk ramai2..Tapi owner suka ke kalau rumah di diami beramai2?

      Delete
  73. Memandangkan kawasan ni guarded dan gated.saya rasa kurang sesuai untuk disewakan sbb strangers xboleh sebarangan masuk ke area umah. Bukan mcm tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penyewa boleh didaftarkan dengan security. Ini biasa dilakukan di KL/PJ/Shah Alam.

      Delete
    2. kan best kalau security ala-ala dalam kem tentera....

      Delete
  74. Nampaknya TPRP jadi macam Krubong Perdana dan Vistana Kirana, dah siap tapi maseh sunyi sepi kurang penduduk. Pernah pergi Krubong Perdana bulan lepas pada waktu malam; sunyi, banyak rumah gelap tanpa penghuni. Patutlah ada kes pecah rumah. Suasana pun menyeramkan.....

    ReplyDelete
  75. sy hr tu duk bl TPRP sbb stay melaka tup2 kene tukar shah alam.. x tau la nk buat apa dgn rumah tu nanti.. nk sewakan rs cam x berbaloi coz biasanya penyewa x tau jg rumah kita. t kos repair lebih mahal..rumah baru kot..huhuhu

    ReplyDelete
  76. Harap ada pondok polis atau balai polis dibina berdekatan kawasan taman, kalau ada yang tahu prosedur utk memohon boleh la lead kita bt petisyen atau apa2 yg perlu kan

    ReplyDelete
  77. saya harap di TPRP ade pintu masuk yang besar dan ekslusif seperti di vista kirana.lengkap dengan pondok security. GJH patut buat kerana pejabat GJH sendiri di taman tersebut. betul tak kawan2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul...kalau tak ..saya dah dapat gambarkan jalan utama jadi litar rempit murid sekolah menengah berhampiran & menjadi tempat helah sembunyi untuk lari ponteng sekolah...keadaan yg serupa saya alami sekarang kerana taman yg didiami berhampiran dgn sekolah menengah & belakang rumah saya menjadi tempat berkumpul mereka...geramnya kerana kejadian berlaku sewaktu saya bekerja

      Delete
  78. kita patut bertindak sekarang supaya TPRP jadi kawasan yang elit. yang paling utama ialah tahap security yang terjamin.harap tiada pekerja security berbangsa asing @ yang OKU. nanti bila tamat kontrak security dah tamat.kita kena pastikan syarikat yg dibekalkan yang terbaik.. mari kita gunakan kuasa sebagai pembeli TPRP

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita brsatu hati wujudkan Persatuan Penduduk yg aktif.Kita pilihlah syarikat security terbaik yg dpt memenuhi syarat2 bukan setakat jaga pintu masuk je..ronda setiap lorong

      Delete
  79. Rumah fasa 1 dah nak siap. Apakata kita berkongsi pendapat tentang persiapan sebelum/semasa/selepas ambil kunci. Tentang "paperwork" dan keadaan fizikal rumah.Saya mulakan dengan ;
    1)Kebocoran bumbung. Kedapatan beberapa rumah Jenis Coral dan Diamond mengalami kebocoran. Ada tanda seraparn air pada ceiling... Next!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke.... frust bila baca... satu lagi... sy nak tgk tile nanti camne.. ari tu tgk mmg calar balar.. pasni maybe diorg akan polish.. nak tgk stakat mana diorg polish....

      Delete
    2. wo..wo..wo... ini smua blh bikin marah.. sy x check lg ape defact yg ada pd rumah yg beli. pd rumah cth mmg prnh nmpk mcm crack halus pd dinding tapi mcm kt area structure x de plak. more pd plaster crack. railing kt tingkat atas ada yg karat sikit2 pd tingkat n ada laluan kabel utk outdoor aircond x di plaster smula so nmpk la lubang2 pd dinding.. klo tgk rmh cth GJH siapkan tapi smua minor defact la..

      Delete
  80. rumah saya type d 'diamond'....since last year lagi mmg selalu visit tapak di TPRP..but then since bulan 3 hari itu tak buat visit lagi. rasanya ptg ni nak gi tengok rumah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. anda ada FB tak? saya nak add anda dlm group Taman PRP Phase 1...lebih senang berinteaksi..saya pun Type d jugak...kita jiran yg hampir..Add saya ye... guna FB>>Zaishardila Zaimarol<<

      Delete
  81. Sapa2 yang nak wat grill, renovation, piping, wiring, leh lah call hp 0196839498, Nama dia wan, harga boleh dirunding..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua di jemput add FB taman paya rumpur perdana dan update discussion kita kat sana, baru seronok :D

      Delete
  82. hati2 bl memilih kontraktor. ada fews kontraktor yg penipu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hati memilih kontraktor yang akan buat keje di rumah anda..kalau boleh carik wiremen/ kontraktor yang ade pekerja tetap. (yang bos dia tahu kat mana anak buah dia tinggal dan lama bekerja) sekarang ni banyak kes pecah rumah adalah disebab kan oleh pekerja yang pernah buat renovation dirumah tersebut. mereka tahu mcm mana nak masuk dengan mudah. saya sendiri penah temuduga penagih dadah yang kerjanya ialah sebagai buruh binaan.

      Delete
  83. Diamond satu setengah tingkat. Rumah ni ada 6 bilik (bawah ada 4 bilik dan atas ada 2 bilik) ada orang nak jual tak?i berminat nak beli.sila contact saya.i memang cari lama tapi orang sana kata dah habis jual=.=.

    ReplyDelete
  84. kenapa website gjh dah xde? account suspended. lepas tu nak tanya berapa ramai kat sini pembeli fasa 1 yang akan terus masuk umah bila siap nanti? saya saja nak survey ramai ke tak. so nanti xde la rasa sunyi atau takut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya... type diamond

      Delete
    2. saya juga...diamond..

      Delete
  85. sy siap x terus duduk. cm akn stay 1 bln sekali.. type emerald

    ReplyDelete
  86. tak ader yang beli Amber ker?saya beli amber nak masuk juga tengok progress pembinaan tapi macam tak boleh masuk coz agak jauh kedalam..ada sesiapa yang boleh membantu?progress ke apa?..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amber and Berry lots are almost in final stage. As usual non-bumi lot will be completed earlier from bumi lot. The trend are similar for Pase 2. Not being a racial, but this is the fact what had happen to Phase 1 and now Phase 2 at TPRP.

      Delete
    2. Betul, saya fasa 1 emerald...saya tgk non bumi lot dah siap dah...nape gitu ek? Loan sama2 dah start bayar

      Delete
  87. Cuba masuk kawasan pembinaan waktu petang hari Sabtu ataupun Ahad bila pekerja2 sudah mula balik, dan lori2 pun dah takde.

    Saya pernah masuk sampai fasa 2, tapi masa tu, developer tengah buat land clearing di fasa 2.

    ReplyDelete